لوگو
امروزیکشنبهمورخ۲۱/۳/۱۴۰۲
انواع واریس و نشانه های آن
 

وریدهای واریسی چیست؟



 

رگهای واریسی معمولاً خود را به صورت تارهای کبود و مایل به زرد که دقیقاً زیر سطح پوست شما است نشان می‌دهند. رگ‌های واریسی تقریباً بیشتر روی پاها تأثیر می‌گذارند. رگه‌های متورم و پیچ خورده قابل مشاهده -که گاهی توسط مویرگ‌های سیلاب‌آلوده معروف به رگ‌های عنکبوتی احاطه شده است- رگ‌های واریس سطحی محسوب می‌شوند. اگرچه آن‌ها می‌توانند دردناک و ناپسند باشند؛ اما معمولاً بی‌ضرر هستند. در صورت التهاب، آن‌ها لمس می‌شوند و می‌توانند موجب اختلال در گردش خون، تورم مچ پا، خارش پوست و درد در اندام آسیب دیده شوند.

علاوه بر شبکه سطحی از رگ‌ها، پاهای شما دارای یک شبکه داخلی یا عمقی و وریدی است. در موارد نادر، رگ داخلی پا واریس می‌شود. چنین واریس‌های عمیقی معمولاً قابل مشاهده نیستند، اما می‌توانند باعث تورم یا درد در سراسر پا شوند و ممکن است مکان‌هایی باشند که لخته خون در آن ایجاد می‌شود.

واریس یک بیماری نسبتاً شایع است و بسیاری از افراد به صورت وراثتی و ژنتیکی دچار این عارضه می‌شوند. اما این بیماری انواع مختلفی دارد که در این مطلب قصد داریم انواع مختلف واریس را برای شما بیان کنیم.


واریس ورید سافن کوچک یا (Small saphenous vein)

ورید سافن کوچک با نام انگلیسی (Small saphenous vein) یکی از وریدهای نسبتا بزرگ پشت ساق انسان است که از انتهای قوزک بیرونی پا شروع شده و تا پشت زانو ادامه می‌یابد و به ورید رکبه متصل می‌شود. زمانی که دریچه‌های این ورید دچار نارسایی شود و نتواند خون را به درستی به سمت بالا هدایت کند، به آن واریس ورید سافن کوچک پا گفته می‌شود. در این نوع واریس درد در پشت ساق پا مشاهده می‌شود و نواحی مچ پا و عضلات ساق را درگیر می‌کند. در واریس سافن کوچک رگ‌های متورم در همان نواحی قابل مشاهده است.

واریس ورید سافن بزرگ پا (Femoral vein)

شاید بتوان گفت یکی از مهم‌ترین وریدهای پای هر انسانی ورید سافن بزرگ است که اتفاقا بیشتر دچار واریس می‌شود. این ورید به سیاهرگ رانی نیز مشهور است و از قسمت ران عبور کرده و در ناحیه لگن به وریدهای دیگری متصل می‌شود؛ البته ورید سافن بزرگ از ناحیه مچ آغاز می‌شود و تا قسمت کشاله به ورید فمورال متصل می‌شود؛ در این نوع واریس قسمت‌های مچ پا تا حدودی درگیر می‌شود اما واریس سافن بزرگ پا بیشتر خود را در نواحی ران پا نشان می‌دهد.


واریس شاخه‌ای؛ واریسی شبیه شاخه‌های یک درخت!

طبیعتا می‌دانید که هر وریدی شامل وریدهای کوچکتری می‌شود، مانند یک درخت که یک تنه اصلی دارد و شامل شاخه‌هایی می‌شود. وریدها نیز به همین شکل است، زمانی که این شاخه‌های وریدهای اصلی مثل ورید سافن بزرگ دچار واریس شود به آن ورید شاخه‌ای می‌گویند، معمولا واریس شاخه‌ای از زیر پوست به صورت یک درخت خود را نشان می‌دهد. نواحی زیر زانو معمولا جایی است که این واریس در آنجا بروز پیدا می‌کند، احساس درد در این نواحی نیز از دیگر ویژگی‌های واریس شاخه‌ای است.


واریس عنکبوتی یا مشبک، واریسی با درگیر شدن وریدهای بسیار ریز

نامگذاری واریس شاخه‌ای و واریس عنکوتی از روی شکلی است که این واریس در زیر پوست ایجاد می‌کند، بنابراین از این جهت به واریس عنکبوتی این نام اطلاق می‌شود چون از زیر پوست شبیه یک تار عنکبوت دیده می‌شود، به همین دلیل به آن واریس مشبک نیز می‌گویند. در این نوع واریس وریدهای واریسی خیلی کوچک از زیر سطح پوست نمایان می‌شوند، اندازه این وریدها بسیار کوچک است که اندازه آن‌ها از یک تا 3 میلی‌متر است؛ هنگامی که فرد دچار این نوع واریس می‌شود، با لمس پوست خیلی برآمدگی حس نمی‌شود. افرادی که زیاد روی پا می‌ایستند بیشتر دچار این نوع واریس می‌شوند، طبق تحقیقات به عمل آمده میزان شیوع واریس عنکبوتی در میان زنان بیشتر از مردان است.


واریس متوسط؛ واریسی بی‌خطر که باید جدی گرفته شود!

زمانی که واریس به حدی می‌رسد که فرد می‌تواند وریدهای واریسی را از زیر سطح پوست ببیند به گونه‌ای که این وریدها متورم یا کبود رنگ شده باشند، به آن واریس متوسط گفته می‌شود، در این حالت برای فرد چندان مشکلی ایجاد نخواهد شد با این حال وجود چنین رگ‌هایی در ناحیه پا برای هیچ کس خوشایند نیست. عدم ایجاد مشکل واریس متوسط به معنی عدم توجه به آن نیست، بلکه باید برای درمان آن اقدام کرد و از روش‌های درمانی مختلف از جمله استفاده از جوراب واریس بهره برد تا روند بهبودی آغاز شود. در این موارد بهتر است با مراجعه به پزشک سیکل درمانی خود را به جریان بیاندازید، شاید نیاز باشد شما آزمایش انجام دهید، بر این اساس پزشک شما با توجه به جواب آزمایش و تشخیص اینکه واریس شما در چه مرحله‌ای، پروسه درمانی را آغاز خواهد کرد. معمولا در چنین شرایطی درمان‌های سطحی همچون استفاده از جوراب واریس و استفاده از برخی داروها می‌تواند به رفع مشکل کمک کند در غیر این صورت استفاده از راه‌های درمانی دیگری مثل لیزر درمانی در دستور کار قرار خواهد گرفت.


واریس حاد یا شدید

در بیشتر موارد زمانی که افراد در مرحله واریس متوسط به بیماری خود توجهی نکنند و بیماری را به حال خود رها کنند، امکان ابتلا به واریس شدید افزایش پیدا خواهد کرد، در این مرحله بیماری از حالت واریس معمولی خارج شده و به یک بیماری مزمن عروقی تبدیل می‌شود که باید راه‌های درمانی دیگری برای آن تجویز شود. در این مرحله رگ‌ها به شدت متورم شده و انگار سیم‌های برق از زیر پوست رد شده باشد خود را نشان می‌دهد، درد در نواحی مختلف پا احساس شده و جریان انتقال خون به سمت قلب با مشکل جدی مواجه خواهد شد. سفت و کلفت شدن پوست نیز از دیگر عوارض و نشانه‌های این نوع واریس است.


واریس دوران حاملگی

کلا در دوران بارداری جریان خون خانمها دچار اختلالاتی می‌شود که این امر می‌تواند ناشی از افزایش تولید خون خانم باردار باشد. به همین دلیل بسیاری از خانم‌ها دچار ورم بارداری نیز می‌شوند، زمانی که حجم خون بدن مادر افزایش پیدا می‌کند، فشار وارده به وریدها نیز بیشتر شده و همین امر می‌تواند منجر به واریس دوران بارداری شود. این واریس خود را در قسمت پاها نمایش داده و حتی تا قسمت ناحیه تناسلی، لگن و ران نیز درگیر می‌کند. در صورت بروز چنین عارضه‌ای بهتر است خانم باردار به پزشک مراجعه کند، استفاده از جوراب واریس نیز یکی از راهکارهای موثر برای کنترل واریس بارداری است، برخی از خانم‌های باردار از پوشیدن جوراب واریس در دوران بارداری ابراز نگرانی می‌کنند، در این صورت باید گفت طبق تحقیقات انجام شده پوشیدن جوراب واریس برای خانم‌های باردار مشکلی ندارد با این وجود توصیه ما این است که این کار را با انجام مشورت با پزشک خود انجام دهید.

 
 
جهت بزرگنمایی تصویر برو تصویر کلیک نمائید 
 
آرشیو خبر ها